Back to: EXPO - 60 YEARS SEVEN

 

EXPO "LOTUS SEVEN and the INDEPENDENT BRANDS"

              "60th anniversary of the LOTUS 7"

 

 in AUTOWORLD from 7 october to 5 november 2017 - org. 7 & Roadster Club Belgium

 

 CONTENTS:

 

- Introductie tot de EXPO en de tentoongestelde Sevens (NL)

    (zie een beetje lager op deze pagina)

- Introduction to the EXPO and list plus details of the displayed Sevens (EN)

- Introduction à l'EXPO et liste avec details des Seven exposées (FR)

- Geschiedenis van de Lotus Seven & Caterham Seven (NL) en de replica's

- Histoire de la Lotus & Caterham Seven (F) et les repliques

- List of most of the Caterham models

- List of a big number of Seven Replica's listed from A to L

- List of a big number of Seven Replica's listed from M to Z

 

 

 

Introductie tot de tentoonstelling "Lotus Seven

 


 

and the Independent Brands" - "60th Anniversary

 


 

of the Lotus Seven" in AutoWorld Brussel.

 

 

Is het echt al 60 jaar geleden dat Colin Chapman de Seven, deze iconische moto op vier wielen, voorstelde aan het publiek? Het is moeilijk te geloven. Zelf vandaag, is het nog steeds een fantastisch stukje speelgoed voor grote kinderen. De Seven kreeg niet één rimpel in deze 60 jaar. Integendeel, hij verbeterde enkel maar.

 

 

 

Laat ons een blik werpen op de lijst van de tentoongestelde auto’s: Lotus SIV, Caterham SIII, Caterham CSR, Caterham 165 (mmhmmm, dat ziet er mooi uit, deze greep uit de Lotus et de Caterham modellen), Westfield PreLit (wat is dat?), Donkervoort (waarom staat deze wagen hier?), Tiger (hoezo, een Tiger?)…

 

 

 

Wat is hier gaande? Wat doen deze vreemde eenden hier op deze tentoonstelling? Het is de Lotus Seven die zijn 60° verjaardag viert, neen? Heiligschennis! Hebben we hier te maken met een ontwijding van de Heilige Graal? Moeten we de hulp inroepen van een Exorcist?

 

 

 

Neen, niets van dat alles.

 

 

 

We herdenken hier wel degelijk de 60° verjaardag van de Lotus Seven. De Lotus Seven en zijn opvolger de Caterham Seven zijn de enige auto’s die wettelijk de term “Seven” mogen dragen.

 

Het zijn de “originelen, gemaakt in aluminium” (uitgezonderd de SIV, deze 60’s Seven die een polyester jasje draagt)

 

Deze speeltjes zijn opgebouwd uit een space frame chassis dat minutieus op artisanale wijze gebraseerd werd. Daarover is een milimeterdunne aluminiumlaag gedrapeerd: het koetswerk. Voeg daar een lichte motor aan toe, een wiel op elke hoek en een sportstuurtje. Goed schudden en je bekomt een fantastisch stuk speelgoed, klaar om aan de start te verschijnen op een circuit of op de openbare weg.

 

Diezelfde filosofie is al van kracht sinds 1957 tot op heden, in 2017.

 

De grootste evolutie in deze 60 jaren, dat zijn de motoren die steeds maar krachtiger werden.

 

Waarom worden ook deze replica’s tentoongesteld op de tentoonstelling?

 

 

 

De naam Seven (7) is een geregistreerd handelsmerk, eigendom van Caterham Cars Ltd en van Caterham Cars Sales & Coachworks Ltd. Zelf de vormgeving van de Seven is nu een geregistreerd merk.

 

Caterham heeft al menige kopieerder voor het gerecht gedaagd: bij voorbeeld Westfield, Tiger, RM, Birkin, ..

 

Ondanks deze vervolgingen is de term Seven zowat gemeengoed geworden als aanduiding van een Seven lookalike.

 

 

 

Doe maar even de test. Ga op een tweedehands autosite en typ “Lotus Seven” of “Caterham” in als zoekterm. Je zal een groot aantal hits hebben. En neen, het zullen zeker niet allemaal Lotus of Caterham zijn, maar ook een groot aantal replica’s.

 

 

 

Voor een leek is het heel moeilijk, zoniet onmogelijk om het verschil te zien tussen een echte Lotus of Caterham en een replica. Wanneer ze een wagen zien die er wat op lijkt roepen ze uit: “Oh, een Lotus Seven!”

 

 

 

Zolang deze replica’s aangeboden worden als “imitatie” of “evocation” geeft dit geen problemen. Wanneer deze “fake” Sevens echter aangeboden als “the real thing”, … hmmmm…  niet OK!

 

 

 

Door terzelfdertijd de replicas en de originele Caterham en Lotus tentoon te stellen, hoop ik de mensen wat te helpen om te ontdekken dat de ene Seven niet gelijk is aan de andere. Dat er het origineel is en de vele replica’s. Ik heb zowat 140 verschillende replica merken kunnen vinden, en deze lijst is nog niet eens compleet.

 

Misschien kan je na meer in detail te kijken, de echte Seven er uithalen.

 

 

 

Ten einde de verschillen te ontdekken tussen de replica’s en de originelen, laat ons beginnen met de Westfield PreLit.

 

Deze zwarte replica werd gebouwd door Westfield voor hun proces tegen Caterham in 1987. Je kan duidelijk zien dat zowel het model als de afmetingen zeer nauw aanleunen bij de originele Caterham.

 

Onderhuids echter, zijn deze auto’s toch heel verschillend. Westfield gebruikt een totaal verschillend spaceframe chassis dat gewoon elektrisch gelast werd. De voorvering is meer geëvolueerd met 2 boven elkaar liggende driehoeken, de bovenkant van de middentunnel is vierkant en de auto heeft een polyester koetswerk. Al moet gezegd dat een klein aantal PreLit modellen ook een aluminium koetswerk kreeg.

 

 

 

Na hun veroordeling moesten de Westfield auto’s hun koetswerk aanpassen en werden daardoor meer herkenbaar. Zie bijvoorbeeld de Westfield Weasel met zijn Seight chassis.

 

 

 

Joop Donkervoort was de Nederlandse invoerder van Caterham. In 1976 wijzigde de Nederlandse regering de regels voor kit cars aanzienlijk. Daardoor werd zowat onmogelijk om nog een Caterham op de baan te krijgen. Aanvankelijk paste Donkervoort de bestaande chassis sterk aan, om de auto’s toch nog gehomologeerd te krijgen. Dit was echter heel arbeidsintensief. Hij besloot dan aan de Dutch University van Eindhoven te vragen om een nieuw chassis uit te tekenen, vertrekkende van nul, maar gebaseerd op zijn afmetingen. De eerste D8 werd in 1981 voorgesteld.

 

 

 

Van de Franse motofabrikant Martin wordt beweerd dat hij een paar Donkervoort chassis kocht en deze kopieerde. Deze werden dan door hem voorzien van een eigen koetswerk en ophanging.

 

 

 

De Dax is een meer geëvolueerde versie van de Seven. Breder en agressiever. Er bestaat zelfs een 4x4 versie en een versie met een V8. Ze ontwierpen ook een speciale voorophanging met Camber Compensation System, waarbij de wielstand steeds onveranderd blijft.

 

 

 

De Haynes is een auto die opgebouwd werd na het uitbrengen van het boek “Build your own Sportscar for as little as 250£”. Dit boek ontketende een ware rage en de Seven fabrikanten schoten als paddenstoelen uit de grond. Deze Haynes werd gebouwd volgens de 2° editie van het boek, met onafhankelijke wielophanging achteraan.

 

 

 

De MK heeft een afwijkend chassis. Deze is opgebouwd uit vierkante rechte en geplooide tubes. Hij is heel licht en breder dan het origineel.

 

 

 

De Avon werd eerst voorgesteld als Phoenix Avon. Er werden er slechts heel weinig van gebouwd. Tiger Sportscars nam dit project over ten einde de CatE1 en de SuperCat te vervangen, die toen al wat voorbijgestreefd waren. De Tiger Avon is redelijk breed met zijn polyester koetswerk en bezit ook een onafhankelijke achter ophanging.

 

 

 

Marc Nordon Racing ltd. is een recentere speler op de Kit Car markt en zij positioneren zich in het topsegment ervan. Omdat MNR niet zomaar de zoveelste bouwer van een replica wilde zijn, heeft Marc Nordon een eigen, zeer geavanceerd spaceframe chassis in ronde buizen ontworpen. Omdat MNR straat legale racewagens bouwt, is het chassis van deze MNR VortX RT uitgerust met een voorwielophanging met binnenboord opgestelde schokdempers. Deze zijn door middel van pushrods en rockers verbonden met de wielnaven. Bij de nieuwste modellen is deze geavanceerde ophanging ook achteraan toegepast. Bij de MNR VortX Plus is de ophanging volledig voorzien van kogellagers i.p.v. de gebruikelijke “poly bushes” en hierdoor ook volledig instelbaar. Zowel spoor, camber, caster als rijhoogte. Een coureur kan, net als in de F1, gaan experimenteren met de afstelling zijn MNR VortX Plus… Ten slotte is er nog de MNR VortX Super, met dezelfde eigenschappen als de VortX Plus, maar dan vervaardigd uit hoogwaardige CDS buizen.

 

 

 

De Sylva Striker is een eigen interpretatie van de Seven, en daardoor heel herkenbaar.

 

 

 

Heel dikwijls zijn deze replica’s een eerste stap in de Seven Wereld. Meer dan eens wordt deze dan na een paar jaren ingeruild voor een origineel..

 

 

 

Als je de verschillende tentoongestelde Caterham vergelijkt, zal je merken dat ze alle heel gelijkende zijn. Hun evolutie gebeurde meer in details, jaar na jaar. Ze zijn sterk herkenbaar als Caterham.

 

 

 

Nu dat je in het AutoWorld museum bent, kan het interessant zijn om ook een blik te werpen op de andere tentoongestelde auto’s. Bijvoorbeeld de Austin Seven. Dit was de eerste auto die Colin Chapman grondig aanpaste ten einde er een Trial Car van te maken. Enkele jaren later zag de Lotus Seven het levenslicht.

 

Verder staat er ook nog een Vertigo, een evolutie van een Donkervoort, gebouwd door de Belgische Donkervoort invoerder Tony Gillet.

 

 

 

Mocht je de koop van een Seven overwegen, kan ik je enkel aanbevelen om eerst lid te worden van een Club. Zoals ik al schreef, zijn er de originele Lotus en Caterham en een groot aantal replica’s. Sommige ervan zijn goed, andere zijn beter en van nog een aantal loopje beter met een grote boog omheen. Clubleden kunnen u meer raad geven om de gepaste Seven te vinden.

 

 

 

Ik hoop dat u van uw bezoek geniet.

 

 

 

Uw commentaren zijn welkom op [email protected]

 

 

 

 

 

 

On display at the AUTOWORLD EXPO

 

Lotus Seven & the Independent Brands

 

60th Anniversary of the Seven

 

 

"The Original"  - The Lotus & Caterham 7

 

 

LOTUS Seven SII - Green with yellow nose cone

1965

Cosworth engine

Rare Lotus SII, one of the 6 factory race Seven specially built to compete in the scca race series in the USA in 1965. After a victory in the first race, these cars were banned from the track: too fast to race!!

 

 

LOTUS Seven SIV - Black

1969

Lotus Twin Cam 1840 cc

120 hp

605 kg

196 hp / tonne

Rare Lotus SIV, previously owned by a Lotus factory mechanic

Prepared Twin Cam engine

 

LOTUS

UK

In October 1957, Antony Bruce Colin Chapman launched the Lotus 7 at the Earls Court Motor Show.

This Lotus 7 SI was a real track car. It had a space frame chassis, covered with simple aluminium plating, aluminium nose cone and wings. The engine was a 948cc BMC A engine or a Ford 1172cc. It was sold as CKD (complete knocked down) kit to avoid the 25 to 40% British purchase taxes. Everything was included and it took around 12 hours to assemble (approx. 240 sold)

In 1960, it evolutes into Lotus 7 SII. The car now has a simplified chassis to make it cheaper. Nose cone and wings became in polyester. The engines were mostly Ford engines (cheaper than the Coventry Climax engines) from 1000 to 1600cc.

In 1966, Colin Chapman wanted to stop the Seven production. Graham Nearn, from Caterham Cars (Seven specialist), convinced Colin Chapman not to discontinue the Seven and became sole distributor.

In 1967 the Lotus 7 SII registered KAR120C was Patrick McGoohan’s car in the cult series The Prisoner.

The Lotus 7 SIII was the next step in 1968. The rear wings became wider and flatter, and it was powered by Ford 1300 or 1600cc engines or by a Lotus Twin Cam 1600. The production stopped in 1971.

In 1970, the all polyester square bodied Lotus 7 SIV was launched. It had partly a steel sheet front and a tubular rear frame. It was more comfortable than all previous versions. Even a hardtop was available. It was meant for a younger public (Dune Buggy period)

In 1973 Colin Chapman stopped production and sold the rights to Caterham Cars.

 

 

CATERHAM SPRINT - BGR with yellow nose cone

Ford Kent Crossflow 1600cc - 5 speed gearbox

110 hp

540 kg

203 hp / tonne

First series De Dion rear suspension with drum brakes, limited slip differential, leather seats, ..

 

CATERHAM COSWORTH - Green

1991

Ford Cosworth 2000cc – 5 speed gearbox

220 hp

540 kg

407 hp / tonne

This car was modified to 5 link rear Ford Escort live axle, ltd slip diff, a Ford Cosworth turbo engine modified to atmospheric version with twin Webers was installed, leather seats,

 

CATERHAM Super Seven K series - Blue

12/2000

Rover K series 1600 cc – 5 speed gearbox

82 kW / 110 hp

560 kg

196 hp / tonne

De Dion rear axle with disk brakes – heater system – heated windscreen

 

CATERHAM Seven K series – Kawasaki Green

2004

Rover K series 1800 cc – 5 speed gearbox

112 kW / 150 hp

560 kg

268 hp / tonne

 

 

CATERHAM CSR 200 – British Racing Green + Yellow stripe

2010

Ford Duratec Cosworth 2261cc – 5 speed gearbox

147 kw / 200 hp

575 kg

348 hp / tonne

100% original car with following options:

Carbon dash, ltd slip diff, lowered floor, removable Momo steering wheel, Track Day rollover bar, ..

 

 

CATERHAM 165S – Heritage Blue

2017

Suzuki 660 cc 3 cylinder turbo engine

61 kw / 82 hp

490 kg

167 hp / tonne

This is one of the latest models of Caterham. "Back to the roots". A small engine in a very light car doesn't need big tires or big brakes and it gives lots of fun. 0 to 100 in 6,5 seconds, a top speed of 165 hm/h. This car has leather seats, heating, full weather equipment, quick release MotoLita steering wheel and lowered floor.

 

 

CATERHAM

UK

The "ORIGINAL" made in Aluminium

In 1959 they were a Lotus Centre. They specialised in the Seven and formed Caterham Cars.

In 1966 they convinced Colin Chapman not to discontinue the Seven and they became the sole distributor.

In 1973 they bought the rights of the Seven + the jigs & tools for the Lotus SIV + a lot of unfinished cars.

These were sold as turnkey cars, but could no more be badged as Lotus – sourcing parts became difficult, and in 1974 the SIV production ended.

In 1974 they decided to build the SIII with updated components.

In 1985 they introduced the de Dion rear suspension.

In 1988: HPC with Ford Cosworth 1700 engine.

1989: Prisoner series

1990: HPC Vauxhall 175HP

1992: JPE (Jonathan Palmer Evolution) 250HP

Since then, the Caterham is in constant evolution… latest models are the CSR range, the 165 range, etc…

www.caterham.co.uk

 

 

"The Independent Brands" -

 

Lotus & Caterham 7 replica's

 

DAX Rush – Black & Carbon

1996

Ford Pinto 2000cc & 5 speed gearbox

140 hp

590 kg

237 hp / tonne

This is an early Dax Rush model featuring the original round headlights. It has a live axle, a leather interior and an AC Cobra style 4-in-1 open exhaust. The engine has a flowed cylinder head, a Kent fast road cam, a race alternator, an oversized aluminium radiator and Accuspark programmable electronic ignition. The suspension is fully adjustable. The standard weight of 605 kg has been reduced with carbon rear wings and led lights. The bottom is closed and to improve airflow and optimize ground effect there is a carbon diffuser. This provides an extremely fast, steady and predictable ride.
This Dax was originally sold as a kit in the UK, and then imported in Belgium in 2014 by the actual owner. The chassis is from 1996. The engine came from a 1987 Ford Sierra donor car. This typical "fast road" seven is used for road trips and occasional track days.


DAX

UK

1991 – Dax Rush - Originally DJ Sportscars International Ltd built an UK version of the German Rush Mohr Seven – Dax had to redesign the chassis & body, due to legal problems with rival UK Seven manufacturers (the Rush chassis was too much look-alike to the Westfield chassis) – quite large space frame chassis, so it can fit larger drivers – body is partly aluminium and GRP - live axle, de Dion or IRS rear suspension – several Ford or V8 engines as well as motorcycle engines – they introduced the camber compensation and anti roll suspension system at the front.

There was a 4x4 version, the Quadra.

In total about 1400 Rush models should have been built.

The company has now been sold to M.A.N. Motorsport who introduced a new chassis powered with a BMW M3 engine and components.

www.daxcars.co.uk

www.manmotorsport-rush.co.uk

http://rushowners.se7ens.net/faq/faq_frames.html

 

 

DONKERVOORT S8A – Dark Blue

1988

Ford Pinto 1993 cc & 5 speed gearbox

117 hp

675 kg

173 hp / tonne

Car is 100% original and has the independent rear suspension. I has already done some 130.000 km

 

DONKERVOORT

NL

Joop Donkervoort was selling Caterhams in Holland till 1976.

1978 – he introduced the type D, self designed longer, wider, stronger & safer than the original Seven, to meet Dutch regulations. Sold as kit & as turnkey car

1981 – Super 8S – new chassis designed by Dutch Technical University – roomier, stronger - … various Ford engines, and the typical radiator duct appeared in the nose cone – 400 D & 8S types were built in total

1985 – S8A – full automobile manufacturing status = end of the kits – only turnkey cars – used new lamination and gluing techniques – survived 2 crash tests – fully IRS rear suspension – Ford 2 litres  & turbo engines (S8AT 170HP)

1988 – D10 = further evolution of the S8A… more aerodynamic

since then the Donkervoort still evolves and actually uses Audi turbo engines

www.donkervoort.nl

 

 

HAYNES Roadster – Alu / Black (Locost)

2005

Ford Zetec & 5 speed gearbox

135 hp

570 kg

237 hp / tonne

This is a self-built Locust built by the Haynes Roadster book.

The major parts of the car were home-made (Alu body, fuel tank, etc)

GRP nose cone & wings are some rare parts that were purchased.

Most of the car parts are Ford Sierra based.

 

HAYNES

UK

Locost with IRS – from 2010 on

Ron Champion’s book to build the Locost was followed up in 2010 with the book “Build your own Sports Car on a budget”, written by Chris Gibbs. This new version has similar dimensions to the original Locost, but has independent rear suspension. It is designed using CAD software.

Donor cars are Ford Sierra, BMW E36, Mazda MX-5 or Motorcyle engines.

 

 

MARTIN GMO – Red

1987

Ford Zetec 1800 & 5 speed gearbox

130 hp

575 kg

226 hp / tonne

This car was built in Belgium from 1987 to 1989. Originally, it was powered by a 1600 cc ford Capri engine with twin Webers and a 4 speed gearbox. In 1995 the engine was swapped for a Ford Zetec 1800 cc engine and mated to a 5 speed gearbox. This drastically improved the performances and made it a lot more economic. The car still has it's original paint.

 

 

MARTIN

F

1986-1996 – Martin GMOMartin Automobiles built a French version of the Seven, originally copied from a Donkervoort chassis – had to undergo a crash test (with flying colours) to get French homologation -

Series 1 – Triumph front suspension – Pinto engine – live axle

Series 2 – wider wings – modified chassis – Sierra front suspension

Series 3 – higher bonnet – Zetec engine – very little built

Approx 500 cars built in total

www.clubmartin.com

 

 

MK Blade - Yellow

2005

Honda Fireblade SC33 - 900cc

124 hp

420 kg

295 hp / tonne

This MK Blade has been built for Track Use mainly. It has a Honda Fireblade 900 engine and uses it's 6 speed sequential gearbox. It has a Ford Sierra ltd slip diff. Thanks to the very low weight of this Seven replica, it just uses regular brake calipers and brake pads. Equipment is limited to the very minimum. With an amateur behind the wheel, it does Track times just below 2 minutes in Zolder and around 1:05 in Croix en Ternois (F)

 

MK

UK

2000 – MK Indy (IRS suspension) - Locost based Seven – space frame chassis – GRP body – automobile and motorcycle engines - also supplies pieces for the Locost builder – in kit or as turnkey

www.mksportscars.co.uk

www.mkengineering.co.uk

 

 

MNR VortX IB – Red, White & Blue

2011

Honda K20A (from Civic Type R) mated to a Mazda MX5 6-speed gearbox

218 hp

595 kg

366 hp / tonne

This is the only MNR worldwide equipped with the Honda K20A engine and MX5 6 speed gearbox. The car has inboard front suspension.

This Seven Replica is actually for sale. If interested, please contact +32 476 602 217

 

MNR

UK

MNR Vortx RT and MNR Vortx RT Super (from 2003 on)

MNR Sportscars Ltd. is a relatively newer player in the Kit Car market.

MNR limited - Marc Nordon Racing Company - is formed in 2000 by the British Touring Car Championship driver Marc Nordon and his dad Chris Nordon.

MNR didn't want to be the next builder of 'just another' 7 replica. So Marc Nordon developed his own highly advanced space frame chassis made of round tubes. This extremely light and rigid chassis isn’t comparable to any of the old 7-inspired chassis.

In 2003 the MNR Vortx RT was conceived, a Seven replica using Ford Sierra parts. MNR has now 4 versions of his VortX.

MNR builds street legal racecars, the chassis of the exhibited MNR VortX RT  is equipped as standard with inboard shock absorbers on the front. They are connected to the lower wishbones by pushrods and rockers. The newest models have this advanced suspension not only in the front, but it’s also applied on the rear wheels.

The VortX RT Plus has the same advanced suspension as the VortX RT, but the poly buses are replaced by adjustable bearing rod ends. Therefore the tracking, camber, caster and driving height are fully adjustable and as in the F1, the race driver can experiment endlessly with the adjustment of his race car set up.

Finally, the MNR VortX RT Super is made from high-quality CDS tubes. This makes the MNR VortX the ultimate race and road car in its class!

www.mnrltd.co.uk

 

 

SYLVA STRIKER – Alu & Yellow

2000

Ford Kent Crossflow 1700 cc

115 hp

500 kg

230 hp / tonne

This specific car was originally specifically built for track use. Sylva Strikers are known as being very well performing Track Day and Race cars.

 

SYLVA

UK

1985 – Sylva Striker - an original Seven model – more race orientated – very light space frame – GRP bodywork – Ford engines and even Mazda rotary engines – approx 400 kits were produced - the Sylva Autokits Company started in 1982 with the Sylva Star (race car with enveloping body) and the Sylva Leader in 1984 (twin rail ladderchassis) – the Striker scored 750 Motor Club Championships in 1990, 1993, 1994, 1995, 1997 and 1999! – the jigs and tools of the Striker were sold to Raw Engineering in 2002

www.sylva.co.uk

 

 

TIGER AVON – Black

2007

Ford Zetec 2000 cc

175 hp

600 kg

291 hp / tonne

This car uses a Ford Zetec engine with Webcon throttle bodies

 

TIGER

UK

1990 - Originally, Tiger Sports Cars imported the South African RM Seven into the UK – but due to copyright problems with Westfield (chassis) and Caterham (styling), they decided to build their own models.

The 6 imported RM's (less engine) went to Caterham Cars – they decided to build their own Seven

1991: Tiger Super Six - VW Golf front lower wishbones, hubs, - disconinued

1997: Tiger Cat E1 - single donor Ford Sierra – discontinued by Tiger: rights sold to Southways Automotive (Southway Sports Cars) in 2010

2000: Tiger SuperCat – larger version of the Cat E1 – discontinued by Tiger: rights sold to Southways Automotive in 2010

2003: Tiger B6 (Bike engines)

2001: Tiger Avon (as reply to the Locost Sevens – Tigerracing  bought the jigs and design from Phoenix Automotive)

Other models: Tiger R6, Tiger R10, Tiger RS6, Tiger Z100, Tiger Aviator, Tiger HS6, Tiger ERA 30, Tiger HSS

www.tigerracing.co.uk

 

 

WESTFIELD PréLit – Matt Black

1986

Ford Kent Crossflow 1600 cc

130 hp

500 kg

260 hp / tonne

This Westfield PréLit with polyester body has been adapted for Track Day use. It has a race roll bar and ltd slip diff.

 

 

WESTFIELD WEASEL – One off "Factory built" Turbodiesel - Red

1991

Ford 1800 Turbo Diesel (Ford Sierra)

110 hp (@ 3900 rpm)

600 kg

183 hp / tonne

This Factory Prototype was built by the Westfield factory and engineer Richard Wilsher from Sword Automotive Systems Ltd in 1991. Richard Wilsher believed that a good diesel engine would be great in a light car. He first installed a diesel engine in the old Westfield SE of a friend of him. He was along the way with the project for a month or 2, cutting, modifying, welding, adapting, etc. Chris Smith (Westfield) heard about it. He found it an interesting project and offered Richard a brand new Westfield Seight chassis. The Sierra engine has been highly modified: a large intercooler (Sierra Cosworth), a Garret T3 turbo instead of the T2 version, an improved exhaust, a modified Lucas CAV fuel pump, modified combustion chambers and flowed head, increased boost from 12 to 20 psi, etc. The engine was mated to a 5 speed gearbox from a Ford P100 pick up. The power has raised from 75 to about 110 – 120 hp. The car has been raced some times by Chris Smith. Testing the car at Millbrook, in February 1992, Autocar Magazine achieved some remarkable performance figures: 0 to 100 km/h in 6,6 seconds, 0 to 145km/h in 15,2 seconds, 400 m standing start in 15,2 seconds and a top speed of 173 km/h.

During the test, the consumption was around 4,05 l/100km.

The factory being very busy with the introduction of the ZEi production and Richard Wilsher being busy with projects keeping his business running, no time was available for further development. The car remained in a corner of the Westfield factory till it was sold to Mr Barnes in 1993. He kept it till 2000. He became the owner, but the installed engine remained property of Sword Engineering. Some further developments were done now and then. Till now, the Weasel has only done 15.000 miles.

 

WESTFIELD

UK

1983 – Westfield's first model was a Seven Replica with Lotus S1 looks. (100 were made)

1986 – Seven SE (Lotus S3 look) – some were all aluminium bodied Sevens, other with GRP body (450 cars were built before the legal problems with Caterham – this is called the pré lit model)

they redesigned the car and came up with the Westfield SE and SEi (IRS) - All future models were built in GRP and with modified looks.

1991 – Westfield Seight – V8 power

they have a large selection of cars, automobile powered or motorcycle powered.

Their latest model has the Mazda MX5 as donor car.

sold in kit form or as turnkey car

www.westfield-sportscars.co.uk

www.wscc.co.uk